Het Nowtwit.tk / Twits.tk / Link.is virus – een removal guide

(Update 10/10/17) Onderstaande methode werkt ook tegen Nowtwit.tk / Twits.tk

Twits

Steeds vaker zie je dat links in tweets beginnen met ln.is/website.com/linkje.htm en nietsvermoedend klikken de meeste mensen hierop.

Waarom zou je er ook iets achter zoeken? Je gaat immers gewoon naar betreffende URL, toch? Echter niets is wat het lijkt.

(English version of this removal guide)

Waar je op geklikt hebt is niets anders dan een ordinair sociaal virus. Ok, het verneukt je computer of mobieltje niet, het gijzelt geen bestanden en je krijgt er geen SOA van. Maar wat het wel doet is zich als een virus verspreiden en wordt gebruikt voor link-kaping en datamining van iedere URL die je deelt als je de app toegang hebt gegeven tot je Twitter-account (of in het geval van Twits.tk, gewoon ordinaire spam om clicks te farmen).

Hier kun je zien hoe het werkt:

1) Iemand heeft ooit Link.is / Twits.tk toegang gegeven tot z’n Twitter-account en deelt een linkje in een tweet:
link-is-1

2) Nietsvermoedend klik je op dat linkje en er opent zich een nieuwe venster met de pagina. Let op de URL:
link-is-2

3) Na 5-7 seconden komt er een popup op je scherm, met de mededeling hoe handig Link.is / Twits.tk wel niet is en of je dat ook wil, of dat de content exclusief is voor link.is gebruikers. Hieronder een variant van de popup:

link-is-3

Hele volksstammen denken er niet bij na en klikken klakkeloos op Ja of Authorize.

4) Gefeliciteerd! Je bent nu geïnfecteerd en klaar om de rest van je volgers te infecteren! Iedere link die je vanaf nu deelt begint met http://ln.is/blabla en het proces begint van voor af aan, waarmee je jouw volgers kan besmetten, of je TL wordt door jou volgespamd met Twits.tk tweets.

virus-2

Ik wil dit niet! Hoe kom ik er vanaf?

Hier volgen de stappen die je moet ondernemen om Link.is / Twits.tk van je account te verwijderen:

1) Log met Chrome of een andere browser in op je Twitter-account of ga naar mobile.twitter.com.

2) Ga naar Instellingen:
twitter-instellingen

3) Ga naar Applicaties:
applicaties

4) Zoek Link.is / Twits.TK in de lijst en trek de toegang in. Voilà, je bent nu Link.is / Twits.tk vrij! Oh, en als je er toch bent, kijk eens even wat voor rommel je nog meer toegang hebt gegeven tot je account. Safety first!

Was dit alles?
Nee. Hele hordes mensen hebben inmiddels dit virus toegang gegeven tot hun account. Waarschuw deze mensen en stuur ze naar dit artikel. Deel dit bericht. Retweet het. Misschien dat we er zo ooit nog vanaf komen.

Namens heel Twitter: bedankt!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Yamapama

Yamapama

Twittert als @Yamapama en maakt muziek als @FurioFortaleza!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *