Weg met Galante Mannen

Ik zit hier achter mijn pc (ja, ze bestaan nog) met een leeg virtueel vel papier voor mijn neus. Ik heb iets in mijn hoofd, een gedachtegang, en weet even niet hoe ik die in woorden moet omzetten. Aanleiding is een korte tweetwisseling met Arzu Aslan. Over galante mannen die je laten voorgaan in de lift. En hoe ongemakkelijk dat voor haar is. De interactie met Arzu was kort, omdat ik na twee tweets met daarin ‘rare conclusies’, ‘onzin aanname’ en twee keer ‘doei’ van haar kant, onverbiddelijk door Arzu werd geblocked.

arzu-lift

Ik probeerde te duiden waarin dat ongemak hem voor haar nu in zit. Is het dat Arzu geen galante mannen gewend is en niet weet hoe ze moet omgaan met goed gemanierde heren of is ziet Arzu het feit dat een man een vrouw laat voorgaan als een vorm van sexisme? Dat die man in een flits bedenkt dat hij de man is en zij de vrouw, dat hij daarom hoger staat op de meetlat en dus, omdat hij hoger in rang is én om dat te bevestigen, háár laat voorgaan. Juist om dat klasse verschil te benadrukken.

arzu-gesprek

Of misschien was deze man gewoon een vieze geilneef, wiens enige gedachten erop waren gericht om de bips van Arzu te begluren, zich erover te bekwijlen en om in zijn vieze, onkuise gedachten voor te stellen wat hij allemaal met die bips zou kúnnen doen en wat hij er in werkelijk mee zou gaan doen: een Lubbers-pets op dat bedekte, vermoedelijk olijfkleurige en wellicht ietwat lillende vleesch, een abusievelijke streling over de verleidelijke curve of juist helemaal niets. Want wat er in de fantasie plaatsvindt, kan eigenlijk nog zó veel beter zijn dan de lijfelijke gebeurtenis.

Kennelijk – gezien de tweet van Arzu – is zij het niet gewend om met vreemde mannen in de lift te staan. Kan dat ongemakkelijk zijn? Ja natuurlijk. Ik heb ook wel eens ongemakkelijk in een lift gestaan met andere mensen. En ook niet: dat het juist heel gezellig was of er schalkse, ingetogen flirtende blikken werden uitgewisseld of onverholen niet mis te verstane toespelingen werden geuit. #liftperikelen

Ik vraag mij af waarom in een lift staan nadat ze galant werd voorgelaten zo ongemakkelijk was voor Arzu. Zij tweet er tenslotte over. Of voelt ze zich in het geheel niet ongemakkelijk en is haar tweet een vorm van aandachtshoertrekkerij, geheel met de intentie om te provoceren. Te kijken wie er hapt, om dan meteen iedereen die daarop reageert en die – ongeacht of het om een man of vrouw gaat – niet-wit is, af te serveren met een “jij mag er niets over zeggen, want jij komt niet uit hetzelfde hokje als ik” reactie. Want iemand die niet Arzu is, begrijpt niet hoe het is om Arzu te zijn.

Arzu: wat ik zo van jou begrijp, is het dat je alle vormen van discriminatie, waaronder de man-vrouw kwestie, wilt blootleggen en daarover een discussie wilt voeren in het publieke debat. Voer dat debat dan en block niet meteen iedereen die oprecht het gesprek met jou wil aangaan. Die wil begrijpen waar je vandaan komt en hoe je de dingen ziet en ervaart. Die het besef heeft dat ze het als blanke (witte, veelal roze want mannen doen mij vaak blozen) vrouw met een gedegen opleiding, een prima baan én een hele leuke, slimme – witte, thans enigszins gebruinde – man, bijzonder goed heeft en ondanks dat alles niet met oogkleppen op in het leven staat. Ga vooral zo door Arzu en zorg ervoor dat niemand jou nog serieus neemt. Want dat is het enige wat je op deze manier bereikt: “Ach, het is Arzu maar. Arzu Achlaatmaar”.

Meer in deze categorie:
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Hihiwiwi

Hihiwiwi

What has been seen, cannot be unseen. Twittert als @Hihiwiwi

Comments

  1. Arzu heeft helemaal geen bips. Ze is een wandelend geraamte vol van haat en afgunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.