Yama’s Stroomkosten Calculator

Vandaag las ik in een handige tutorial op PCM (Personal Computer Magazine) hoe je van een oude PC een NAS/Mediaserver kunt maken. Ze zijn echter vergeten te melden dat oude computers behoorlijk wat stroom kunnen verbruiken en dat dit een flinke kostenpost kan opleveren.

Als je wil weten wat de werkelijke energiekosten van een apparaat (computer, koelkast, opladers) zijn, moet je 3 dingen weten:

  1. De stroomprijs, inclusief transportkosten en BTW (+/- 23 cent per kWh)
  2. Hoeveel Watt iets per uur verbruikt (kun je meten met zo’n ding)
  3. Hoeveel uur per dag het aanstaat (ruwe schatting)

Ik heb een verbruiksmeter die je tussen een apparaat (koelkast, computer, strijkijzer) en een stopcontact kunt doen, zodat je kunt meten hoeveel stroom het verbruikt (hier te bestellen voor 15 euro).

Maak hieronder je eigen berekening en zie wat het stroomverbruik van 1 apparaat jaarlijks kost. Investeren in een verbruiksmeter en zuinige apparatuur betaalt zich meestal erg snel weer terug.

De stroomprijs die je in de calculator invult is de prijs in eurocenten per kWh (inclusief transport, milieutax, BTW)

Een oude PC (bijvoorbeeld een P4) die 200 Watt gebruikt en die altijd aanstaat kost je dus een slordige 400 euro aan stroom per jaar. Dan kun je beter een nieuwe (en zuinige) NAS kopen en je tijd en geld besparen.

En vergeet die 20 jaar oude stroomvretende vrieskist in de garage niet.

Meer in deze categorie:
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Yamapama

Yamapama

Twittert als @Yamapama en maakt muziek als @FurioFortaleza!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *